Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barangolás Bajorországban - Barátokkal - 2015.10.16-18

Szokatlan volt, hogy nem a Nagyvárad térről, hanem a Déli pályaudvar mellől indultunk október 16-án, pénteken reggel, de mindenki időben megérkezett. Bár hűvös volt a reggel, hamar előkerültek a testet-lelket melengető welcome-drinkek és sütemények. Alig néhány óra alatt megbeszéltük, kinek milyen virága nyílik otthon, és milyen különlegessége várható a közelgő kiállításra, máris Ausztriában találtuk magunkat.


-gartnerei-giselher-cramer--38.jpgSalzburg előtt lefordultunk az A1 autópályáról, és irány Bischofweisen, a Gartnerei Giselher Cramer kertészet. Festői környezetben, a Berchtesgadeni Nemzeti Park határán, a történelemből ismert és hírhedt Sasfészek lábánál működik ez a kis családi vállalkozás, immár 1947 óta. Orchideákkal 1973-ban kezdtek foglalkozni, s mára már több mint 2500 féle hibrid előállítása fűződik a nevükhöz. Főként Phalaenopsisokkal foglalkoznak, de nagyon sok Paphiopedilum és Phragmipedium is található a repertoárban.


-gartnerei-giselher-cramer--40b.jpgDekoratív eladótér, rendezett üvegházak, és kedves kiszolgálás jellemzi a Cramer kertészetet. Nem lettünk volna magyarok, ha egy kicsit nem próbálunk alkudozni. A tulajdonos, Alexander Cramer huncut mosollyal engedett egy keveset az árból, és bejelentette, hogy a budapesti kiállításon ezért meg kell innunk vele egy pohár jó magyar bort. Távozáskor még egy kedves gesztusra lettünk figyelmesek. Az üdvözlő tábla hátoldalán, amelyet kifelé menet láthatunk, kilenc nyelven - közte magyarul is - köszönik meg a látogatást.


-orchids---more--3.jpgSötétedett, mire Garchingba értünk, a megszokott IBIS szállóba. Lepakolás után – mivel szemerkélt az eső – nem terveztünk nagy városlátogatást. Nemes egyszerűséggel (szinte a teljes csapat) testületileg elfoglaltuk a szálloda melletti sörkertet. Jó sör, jó vacsora, jó társaság… Kell több?
Szombaton senkit nem kellett ébreszteni. Tudtuk, hogy a túra fénypontját, az Orchids and More – t látogatjuk meg.  Mintha már hazamennénk, olyan volt. A kertészet hozta a megszokott formát, figyelmes vendéglátás, kiváló választék, odafigyelő, profi csomagolás, és persze a nap végére gyönyörű virágokkal megrakott busz.


-munchen-hofbrauhaus-5.jpgDélután értünk vissza a szállodába, ahonnan szinte azonnal indultunk München központjába. A belvárosi látnivalók megcsodálását követően mindenki megtalálta a kedvenc sörözőjét, éttermét (sokunk rendelését magyar pincérek vették fel), így tartalmasan fejeztük be ezt a napot is.
Vasárnap reggel elindultunk hazafelé, de út közben a Chimsee mellett még lekanyarodtunk az Alpok lábainál festői környezetben meghúzódó meseszép kis bajor falucskába, Unterwössenbe. Itt a Blumen Glanz kertészet szintén régi ismerősünk, tucatnyi lusta macskájával, hatalmas házőrző papagájával, egyre bővülő, díjak százait tartalmazó dicsőségfalával és fantasztikus, varázslatos papucs-orchideáival.


blc.-mem.-benigno-aquino--krull-smith--3.jpgHazafelé Mondsee-nél megálltunk egy meleg májgombóclevesre, és egy kis alpesi gyönyörködésre. Már nem is csodálkoztunk, hogy itt is magyar személyzet szolgált ki és kívánt jó utat hazafelé.
Összetartó, jó csapattal nagyszerű kirándulás volt. Köszönjük a szervezőknek, és az egész kollektívának.

 
 

 

Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 3
Összes: 878526
Hónap: 8348
Nap: 344