Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyet fizet, hármat kap - München, 2012 10.12-14

Nem, ne tessenek kapkodni, nem arról van szó, hogy valahol három orchideát mérnek egy áráért. Egy müncheni utazásról számolok be, amelynek három csúcspontja is volt.

imgp3243.jpgA Nagyvárad térről 2012. október 12-én reggel gördült ki a Magyar Orchidea Társaság tagjait szállító autóbusz. Örömmel konstatáltuk, hogy a MOT immáron nemzetközi társasággá nőtte ki magát, hiszen három elbűvölő vietnami fiatalember is belépett közénk. Ez persze mindenkit arra inspirált, hogy elkezdjük szervezni a jövő évi távol keleti (Thaiföld, Vietnam, Burma, Laosz, stb.)orchideavadász szafarinkat.  A vacsorára és a sör hazája, München előtti tisztelgésre a társaság egyik része a nagy belvárosi sörözőkben, másik fele a szálloda melletti hangulatos kis „Biergarten”-ben kerített sört sort.

imgp3203.jpgA következő napot az Orchids & More kertészetben kezdtük. A már megszokottnak tekinthető óriási választék és szívélyes vendéglátás (kávé, üdítő, sütemények) mellett lehetőségünk volt megnézni, hogyan történik nagyüzemi módon az orchidea palánták ültetése. Dél körül a busz csomagtartója már úgy megtelt, hogy azt hittük, másnap már senki nem tud virágot vásárolni, nem lesz nekik hely. Tévedni emberi dolog…

A délutánt a müncheni Botanischer Garten bűvöletében töltöttük. Az első, még napsütéses órában a botanikus kert parkjában sétáltunk, majd felfedező coelogyne-pulverule-teijsm-et-binn.jpgútra indultunk azokba az üvegházakba is, ahová halandó, egyszerű látogató soha be nem teheti a lábát, az orchideakutatók birodalmába. Dr. Günter Gerlach és segítője, Bert Klein kimerítő részletességgel mesélt mindenről, amiről csak kérdeztük, és arról is, amiről nem. Gerlach professzor elmondta többek között azt is, hogy ha a Catasetum virág porzóját egy rovar megérinti, az egy nyúlós, ragadós pollen zsákocskát lövell ki, ami így sokkal biztosabban jut el a női virágra, hogy megtermékenyítse. Ezt be is mutatta nekünk, egy pálcával megérintve a hím virágot. Azt hiszem, nem sokan láttak még ilyet, fantasztikus látvány volt. 

Mire észrevettük, be is sötétedett. Élményekkel és fotókkal gazdagodva indultunk vacsorázni.

phragmipedium-wossner-pumuckl.jpgReggel pakolás a buszba, és indulás Maria Glanz és Franz Glanz családi orchideakertészetébe.  A házaspár több mint 35 éves tapasztalattal rendelkezik az orchideák világában, hatalmas üvegházaikban számtalan gyönyörű orchidea között felfedezhettünk saját laboratóriumukban nemesített fajokat is, melyeknek legszebb példányai a Paphiopedilum Kovachii Maria Glanzról elnevezett változatai, és a másik tulajdonos nevére keresztelt Phragmipedium Franz Glanz.

Miután itt is alámerültünk az orchideák tengerében,imgp3562.jpg és persze „ici-picit” vásároltunk is, megpróbálkoztunk a csodával, helyet kerestünk az autóbusz zsúfolásig teli csomagterében a pár száz darab új szerzeménynek. Ismét bebizonyosodott, hogy aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, mert végül minden elfért, és estére mind mi, mind pedig az orchideák épségben érkeztünk meg Budapestre.
Köszönjük a MOT vezetőségének, és várjuk a következő utazást.
 

 

 
 

 

Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 9
Összes: 878534
Hónap: 8354
Nap: 346